Om mig og denne blog

Denne blog handler om motions-cykling.
Jeg skriver om mine cykelture, mine forberedelser til turene og om min træning.






500 km Sjælland rundt, den 10 og 11. juni 2020


Min ide med denne tur er at køre Sjælland-rundt så tæt på kysten som mulig ad asfalterede veje.

Turen, som er på ca. 500 km skal køres uden overnatning. 

Start og mål er Gilleleje.



Ruten




Klokken 7:30 starter jeg fra Gilleleje.

Første del kører jeg af kendt rute langs Sjællands nordkyst mod færgeafgangen i Hundested kl. 09:25. Jeg har god tid og jeg har medvind så jeg ankommer efter 40 km til færgelejet kl 9:00. Jeg køber billet i automaten og får også klaret et toiletbesøg.

Der er en stor flok skolebørn på cykler med oppakning som også skal med færgen. Også nogle andre cyklister med oppakning. En af dem er på bikepacking rundt om Roskilde fjord. Så det bliver til en cykel-snak på overfarten.


Klokken 10:00 kører jeg afsted fra færgen i Rørvig mod Nykøbing Sj. Fortsætter mod sommerhusområdet i Klint, derefter mod Højby, Højby Lyng og Hønsinge Lyng.


Vejret er fint, lunt med vekslende skydække, og jeg har foreløbig en svag medvind.


Indtil nu har det været forholdsvise flade landeveje, men så når jeg frem til bakken op mod Høve. Den er bare lang og sej. I Høve kører jeg til højre og det går stadig opad !!

Men så får man også belønningen i form af en fantastisk flot udsigt ud over Sejerø-bugten.




Udsigten fra Høve bakke



Videre gennem Veddinge Bakker og ned mod vandet gennem Kårup Skov.

En meget flot tur der fortsætter langs med stranden og ud på landevejen mod Kalundborg.

Jeg kører dog ikke ret langt på landevejen før jeg drejer til højre og kører igennem de store frugtplantager ved Starreklinte. Frugttræerne står på lange rækker og ligner meget vinmarkerne sydpå. Troldebakkens Frugtplantage hedder det.

Jeg holder en lille foto-pause på havnen i Havnsø efter at have passeret fabrikken “K-Salat”.


Efter Havnsø kører gennem de store flade arealer bag Vesterlyng Strand med løsgående kvæg og et rigt fugleliv. Jeg holder spisepause og nyder udsigten ud over de flade eng-arealer.



Vesterlyng Strand




Så fortsætter jeg turen, kører gennem Eskebjerg, Kaldred inden jeg kører ud på landevejen og kører direkte mod Kalundborg.

Næste stop er “Vor Frue Kirke” med de 5 tårne i Kalundborg. Her er rigtig hyggeligt, også i de små brolagte gader omkring kirken.



Vor Frue Kirke, Kalundborg




Derefter fortsætter jeg langs med havnen og drejer ind på OK-tanken. Jeg mangler vand og jeg skal også have noget at spise.

115 km er kørt nu, klokken er blevet 12:50.


Jeg kører af små cykelstier langs med “Asnæsværket”. Fortsætter mig Ugerløse og Bjerge mod Mullerup Havn. 

Solen skinner. Jeg spiser frokost på en bænk i strandkanten med udsigt til Storebæltsbroen.


Men jeg må jo videre. Kører gennem Stillinge Strand, stadig med udsigt til Storebæltsbroen. Så nærmer jeg mig Halsskov og Korsør, hvor jeg holder foto-stop på havnen.


Næste stop er Skælskør. Undervejs må jeg dog afvige fra min planlagte rute på grund af et vejarbejde, så det bliver til en lille omvej !!

Pause igen på havnen i Skælskør. Ringer lige hjem og melder at jeg har det fint.

187 km er kørt.



Havnen i Skælskør




Klokken er nu lidt over 16, der er kommet flere skyer, det er blæst lidt op og det er blevet køligere. Jeg kunne godt snart bruge væske og noget at spise. Finder dog umiddelbart ikke noget egnet sted og beslutter mig for at fortsætte til Karrebæksminde/Næstved og så proviantere dér.


Jeg kører ad vejen mod “Harboes Bryggeri” !!!  Drejer dog fra lige inden bryggeriet og fortsætter ud ad “Fodsporet”.


Nu kører jeg østpå, i modvind !! Forbi Magleby, Vedskølle og Ørslev. Jeg holder foto-stop ved Holsteinsborg.



Holsteinsborg



I skovene kort før Bisserup må jeg have mere tøj på - det er hunde-koldt nu !!

Så fortsætter jeg mod Karrebæksminde, hvortil jeg ankommer kl. 17:30.

Kører lidt rundt på havnen og kigger. Folk går og fryser. Jeg tager et par fotos og fortsætter så mod Næstved.

I Næstved har jeg lidt besvær med at finde en tank, hvor jeg kan proviantere og få noget at spise/drikke. Jeg er både sulten og tørstig. (her er vist glippet lidt i forberedelserne !!)


Omsider finder jeg en taktstation, hvor jeg får købt rigeligt ind, både til her og nu og til natten.

Så - aftensmad i Næstved.

228 km er kørt nu, klokken er blevet 18:20.


På vej videre driller min Garmin, den leder mig på afveje nogle gange, inden det lykkes for mig at finde vejen mod Gavnø, hvor jeg også lige vil ned for at tage et foto.



Gavnø



Så kører jeg mod næste del-mål: Vordingborg. Jeg følger den direkte landevej, og kl. 20:10 står jeg foran “Gåsetårnet” og tager endnu et foto.

Forinden har jeg besøgt “Circle-K”- tanken, hvor jeg har købt ekstra ind til natten.


Gåsetårnet



Nu er der bare 17 km til Kalvehave.

Modvind !!

Det går ikke så stærkt, gennem Nyråd, Stensved og Langebæk - kl. 21:00 holder jeg på havnen i Kalvehave. Det er koldt og blæsende.


Dronning Alexandrines Bro



Næste delmål - Præstø - er om 18 km (i modvind).

Det kører faktisk ok nu, jeg finder en rigtig god rytme, kører ad den direkte vej til Præstø. Ankomst kl 22:00, efter en lille pause med sanering af proviantbeholdningen (lidt at spise).


Kører igennem Præstø mens det endnu er lidt lyst - solen er gået ned for en halv time siden (det er overskyet).


Rødvig er næste mål på ruten - om 36 km !!

Jeg passerer Gammel Tappernøje - mørket er faldet på nu - fortsætter rund langs med Præstø Bugt. Jeg kender denne vej - har kørt her ofte - bla. på “Sjælland Rundt”.

Hører nattergalen flere gange.


Til højre i Vindbyholt, op forbi kirken i Roholte. Igennem Faxe Ladeplads. Vemmetofte Strand og “Sibirien”. Forbi Vemmetofte Kloster og videre langs kysten til Rødvig.

Spiser natmad ved Dagli-Brugsen i Rødvig. Klokken er kvart i tolv. Det er koldt. Her er kedeligt. Jeg må videre. Køge er næste mål - om 37 km. Men først en tur rundt på Stevns.


Det er en mørk og blæsende nat !!  Kører forbi “Stevns-fortet” og Højerup (til højre ses vejen ned mod “Stevns Klint”.


Turen fortsætter ad de små mørke veje - Stevns-fyr (Højerup-fyret) lyser dog lidt op i mørket. Mange sving på de krogede mørke veje - jeg er helt alene !!


Sigerslev, Holtug, Gjorslev Gods, Magleby. Nu må jeg da snart komme ud på landevejen mellem Storeheddinge og Køge lige syd for Strøby. Jeg kender vejen her - troede jeg !!!!


Da jeg når frem til vejen ligner den slet ikke det jeg kender !! Dér er lavet cykelsti - jamen så må jeg jo ind på den. Det er mørkt. Jeg ser ikke kantstenen. Cyklen fortsætter ligeud - jeg drejer - jeg styrter !! Jeg ligger på cykelstien. Cykelskoene sidder stadig fast i pedalerne. Hvad skete dér ?! Er der sket noget med mig? Nej ikke umiddelbart - jeg er vist ok. Er der sket noget med cyklen? Kæden er hoppet af foran. Jeg får det sat på. Det ser vist ok ud. Cyklen ser ud til at virke - ingen synlige skader. Der er blod på asfalten !! Hvor kommer det nu fra?? Efter lidt undersøgelse kan jeg se jeg bløder fra hånden. Jeg finder en serviet og vikler om såret. Op på cyklen igen. Jeg må videre. 

Puh-ha. Det kunne have gået rigtig galt. Jeg slap billigt. 


Kører igennem Strøby og forbi vejen ned mod stranden. Kører helt ud til “Amerikanergården” før jeg opdager det. Tilbage igen - og så ned mod Strøby Strand. 

Her nede på vejen lange med vandet er det også bælg-mørkt. 

Jeg kører ikke så stærkt - er vist blevet forskrækket oven på min tur i asfalten.

Igennem Strøby Egede. Forbi “Strandhotellet”, som nu er revet ned og der bliver bygget lejligheder. Så kan man godt blive rigtig trist. Jeg har mange rigtig gode minder herfra. I min ungdom gik turet tit herud. Det var et Pop-sted. Nu er det væk !! ØV.


Over “Pram-broen” og så ad Strandvejen gennem Strandskoven mod Køge. Jeg er på hjemmebane nu. Ishuset, Hvide Hus. De gamle huse på Strandvejen. Kører over jernbanen. Videre op til “Broen” ned ad Brogade til Rådhuset på Køge Torv. 

Jeg er helt alene på Køge Torv - Klokken er 01:45 !!! 


Køge torv


Det er mørkt - jeg tager et par fotos. Jeg er den eneste i gågaden i Køge. Ville egentlig gerne have vasket min blodige hånd ved vandhanen i gågaden - men der er ikke noget vand !!


Kører mutters alene gennem gågaden. Forbi Køge kirke, Brockmanns Skole og Tøxen Skole. Tænker jeg kan få vasket min hånt på kirkegården i Nørregade - heller ikke noget vand. Men på tankstationen over for finder jeg en vandhane som virker - dejligt, hånden bliver vasket. Det er sæbevand så det er vist ikke lige til at drikke. Hvor finder jeg drikkevand ??

Det gør jeg på tankstationen ved “Den hvide by”. Her er døgnåbent. Jeg får både vand og mad inden turen fortsætter ad Gammel Køge Landevej langs Køge bugt.


Der er cykelsti på vejen gennem Jersie Strand, Solrød Strand - sender mange tanker til Anker, som ikke er her mere. 


I Greve kommune har man valgt at slukke for gadebelysningen om natten. Smalle cykelstier, mange kantstene, mange rundkørsler. Jeg kører meget langsomt. 

Langt ude i horisonten kan jeg skimte et ild-rødt morgenlys. En ny dag er på vej.

Pause ved Karlslunde-fortet.


Endelig kører jeg ud ad Greve kommune og ind i Ishøj, hvor der igen er gadebelysning.

Vallensbæk, Brøndby Strand.


Efter Avedøre flyveplads drejer til højre og kører ad stierne langs med motorvejen mod Amager. Flere nattergale synger i krattet.

Morgen-himmelen er ild-rød - et flot syn ind over Fælleden mod storbyens sky-line.


Over motorvejsbroen ved Skrædderholmen til Amager Fælled. Til højre og langs med vandet rundt om sydspidsen af Amager. Flere nattergale og en enkelt gøg.

Et par store fragtfly lægger an til landing i lufthavnen.

Det er næsten lyst - om lidt står solen op.

Igennem lågen ved Kongelunden. Sydpå ad Fælledvej og igennem Søvang. 

Nu står solen op. Fotostop ved Kålmarken. Solen skinner på hustagene. 

Nyt foto-stop ved Vierdiget over for Café Sylten. Flot solopgang og flot kig til Øresundsbroen. 


Kålmarken


Café Sylten



Morgenmads-pause ved biblioteket i Dragør. Hvilken herlig morgen.

Klokken er 4:40. Jeg har kørt 420 km - mangler ca. 80 km !!

Simon sender en besked om at han vil stå ved Kløvermarken om 20 min.


Dragør Bibliotek



Jamen så må jeg afsted igen !! Her er nu ellers så hyggeligt.

Videre gennem Dragør ad Nordre Strandvej. Langs kysten rundt om lufthavnen. Kigger på alle de parkerede fly på startbanen og de tomme parkeringspladser på den modsatte side af vejen!!!


Amager Strandvej, Amager Strandpark, Strandlodsvej - og dér i lyskrydset får jeg øje på Simon.

Herligt at se ham, han har endda ekstra forplejning til mig. Han har da også tænkt på det hele. Jeg mangler dog ikke noget. Han har også en pumpe med, cykelslanger mm. Det er bare helt fantastisk han står her og venter på mig.

Det gir´lige lidt ekstra energi til den resterende del af min tur. Tak Simon.


Simon´s billede af mig ved Kløvermarken



Klokken er blevet 05:30. Jeg kører altid for langt ad Refshalevej - glemmer at dreje til venstre ved Marinestationen. Så tilbage igen. Over Dok-øen over Trangravsbroen og Inderhavnsbroen (flere foto-stop).



Nyhavn set fra Inderhavnsbroen


Gennem Nyhavn, Toldbodsgade, forbi Amalienborg. Der er næsten ingen trafik.

Videre ud på Ring 2. Gennem Nordhavnen. Oslo-færgerne ligger i terminalen.


Det små-regner da jeg kører igennem Hellerup. Jeg har en kedelig modvind langs vandet ved Charlottenlund.



Strandvejen


Pause på parkeringspladsen ved Dyrehaven. 

Så videre nordpå ad Strandvejen. Der er kommet mere trafik nu og flere cykelister og løbere er på en tidlig træningstur.


Klokken 08:25 står jeg på havnen i Helsingør med en flot udsigt til Kronborg.

Nu mangler jeg kun 22 km - så er jeg hjemme.



Kronborg



Jeg havde forventet lidt medvind nu, men sådan er det ikke - stadig modvind. Først da jeg passerer Hornbæk får jeg en lille smule medvind.

Klokken 09:25 lander jeg på bopælen i Gilleleje,

Anette står og tager imod mig - SKØNT.


Det blev til ialt 505 km.

Tidsforbrug 26 timer (den ene time brugte jeg på færge-overfarten)

Farten var fin indtil det blev mørkt og især efter mit styrt gik det langsomt, så gennemsnitsfarten blev på 23,5 km/t